Diamonds are a girl’s best friend …


Om du går i giftastankar eller är sugen på en diamantring, halsband eller örhängen är det bra att ha lite koll vad man köper för kvalitet.

Alla gillar väl diamanter och framför allt jag! Mitt första köp var ett par diamantörhängen som jag skulle få i 25 års present av min man. Vi var i New York över nyår och jag övertalade honom att diamantörhängen var en bra investering.Jag fick mina örhängen och var väldigt nöjd! Men vad jag inte visste då som jag vet idag – är hur viktigt det är att kolla upp kvaliten på diamanten innan du slår till! Mina diamantörhängen hade många inneslutningar (Inneslutningar är naturliga och har tillkommit under stenens bildande för miljontals år sedan. De vanligaste orsakerna till inneslutningar i diamanter är kväveatomer och järn som har trängt in i stenen och orsakat bruna eller svarta små fläckar. En diamant som är helt fri från inneslutningar är mest sällsynt.) och färgen var allt annat än river (mycket sällsynt vit – den högsta färgkvalité som finns på diamanten.)

Så vårt råd är  – kolla upp kvaliteten på din diamant. Vad jag har lärt av min mamma som gillar diamanter är att helst inte ta lägre kvalitet än ”vvs” (om vi översätter det till svenska – så är det att diamanten har väldigt, väldigt små inneslutningar (defekter). De delas även in i ytterliggare kategorier VVS1 och VVS2 då VVS1 är självklart den bästa.) som är en beteckning av diamantens renhet och ”top wesselton” (Sällsynt vit) som är ett mått av stenens vithet.

När jag sedan gifte mig var jag mycket mer noggrann med mitt val av diamant och mina diamantörhängen kanske inte var en så bra investering – men de är väldigt snygga!

Ett annat tips är om du känner för att få en mer personliga ring, är att köpa en vintage ring på exempelvis Kaplansaktioner. Så gjorde jag för att få mer diamant för pengarna. Ringen gjorde jag sedan om efter egen ritning hos Gaudy i Stockholm – som har väldigt bra personlig service.

 

Lycka till!

Charlotte med Kamilla

diamanta.com kan du välja vilken slipning du vill ha på din diamant och texten nedan är hämtad från deras hemsida!

Att välja diamant

Varje diamant är unik och reflekterar historien av den mödosamma resan från jordens inre till ett beundrat och kärt objekt för utsmyckning. Diamanter fascinerar och attraherar oss genom sina speciella egenskaper att bryta och reflektera ljus. Diamant består av grundämnet kol, som under lång tid och under högt tryck har kristalliserats inne i jordskorpan. Diamant är det hårdaste materialet vi känner till, det används för att bearbeta andra diamanter och inom metallindustrin.

För de flesta är det en ny erfarenhet att köpa en diamant. Det kan kännas osäkert när man inte vet så mycket om diamanter men det är i själva verket inte så svårt att sätta sig in i hur man förstår vad som avgör karaktär, kvalitet och pris. Vår diamantskola är till för att hjälpa dig förstå.

För att hjälpa dig att välja diamant har vi gjort en sammanställning av de viktigaste faktorerna, som är avgörande vid bedömningen av en diamants kvalitet och ekonomiska värde. Man brukar kalla dessa faktorerna för diamantens 4C.

Carat – ett mått på vikten

Carat är ett mått på vikten och är den enskilt mest avgörande faktorn för diamantens ekonomiska värde. Det är viktigt att komma ihåg att carat enbart mäter diamantens vikt inte nödvändigtvis dess storlek. Diamant är ett naturmaterial och slipas efter råstenens förutsättningar. Detta innebär att stenar med samma vikt kan variera i storlek. Exempelvis kan en diamant som väger 0,30 carat ha en större diameter än en sten som väger 0,31 carat eller 0,32 carat. Likaså kan flera diamanter med samma vikt ha olika mått.

Diametern på en diamant ökar inte linjärt med viktökningen. Det innebär exempelvis att en diamant med vikten 2 carat inte har dubbelt så stor diametern som en diamant med vikten 1 carat.

En annan viktig detalj är att diamantens pris växer exponentiellt. Det betyder att en diamant som väger 2 carat är dyrare än två diamanter som väger 1 carat vardera. Anledningen är att hela diamantens volym ökar i proportion till caraten men också för att stora diamanter är mer sällsynta. Endast 1 diamant av ca 1 miljon utgrävda diamanter väger över 1 carat.

Carat förkortas ct. Carat indelas i 100-delar. Det vill säga en diamant, vars vikt utgör 75/100 av en carat, väger 0.75 carat. Benämningen carat kommer från ordet Keration, vilket är det latinska namnet på Johannesbröd. Johannesbrödets kärnor är kända för att de har lika och vikt. Handelsmän i antikens Grekland använde kärnorna för att väga produkter som de handlade med. Idag har man justerat måttet så att 1 carat = 0,2 gram. Carat med C ska inte förväxlas med ordet Karat som stavas med K och är ett mått på guldhalten i en legering.

Slipning

Slipkvaliteten avgör hur väl diamanten kan reflektera ljuset och därmed hur gnistrande den upplevs. Många anser att slipningen är en diamants viktigaste egenskap. Slipkvaliteten påverkar i mycket stor utsträckning diamantens skönhet. Diamantens slipning är detsamma som dess symmetri och proportioner. För att diamantens unika egenskaper ska komma till sin rätt måste den slipas efter bestämda proportioner.

Ofta förväxlas slipning med slipformer. Diamanter slipas i flera olika former beroende på den oslipade råstenens ursprungsform, t.ex. briljant-, prinsess- och hjärtform. Oberoende av vilken slipform diamanten har, så är slipkvaliteten viktig. En välslipad sten har bättre förmåga att reflektera ljuset än en sämre slipad sten.

Diamantens proportioner är beräknade i vinklar och procent. Viktiga faktorer är överdelens höjd, underdelens djup, rondistens tjocklek samt fasetternas vinklar och symmetri. Diamantens fasetter är placerade i exakt förhållande till varandra enligt matematiska formler. Syftet är att maximera det reflekterande ljuset genom diamanten, vilket ökar skönhetsupplevelsen. Slipkvaliteten är inte bara viktig för stenens utseende, utan påverkar också stenens pris i hög grad. Det är i allmänhet inte känt att skillnaden i slipkvalitet mellan olika stenar påverkar priset relativt mycket. Trots att det kan vara svårt för en lekman att skilja olika stenar åt så kan man ändå säga generellt att en högre slipkvalitet ger ett bättre slutresultat då stenen infattas. Slipkvaliteter delas in enligt följande:

  • Ideal
  • Excellent
  • Very Good
  • Good
  • Fair
  • Poor

Slipkvalitet anges oftast bara för stenar som är 0,5 ct och större. En välslipad diamant är nyckeln till en vacker gnistrande diamant. Skönhet är trots allt subjektivt. En person föredrar kanske en diamant med exempelvis ett större bord och någon annan tycker kanske tvärtom. Ideal, excellent och very good är alla inom kategorin välslipade diamanter. Skillnaden är ofta så liten att den inte uppfattas med blotta ögat. ”Very good” anses av många som den klass där man får den bästa balans mellan skönhet och pris.

Klarhet

Nästan alla diamanter har små brister. Diamanter med få eller inga brister får högst gradering. Diamantens renhet är ett mått på antalet och storleken på de små brister som förekommer. Många av dessa brister är mikroskopiskt små, och påverkar inte en diamant skönhet på ett påtagligt sätt.

Klarheten eller renheten i diamanten bedöms med lupp i 10 gångers förstoring. De flesta diamanter har inneslutningar i varierande storlek. Inneslutningar är naturliga och har tillkommit under stenens bildande för miljontals år sedan. De vanligaste orsakerna till inneslutningar i diamanter är kväveatomer och järn som har trängt in i stenen och orsakat bruna eller svarta små fläckar. En diamant som är helt fri från inneslutningar är mest sällsynt. Den graderas högst på klarhetsskalan och värderas därmed mest. De flesta inneslutningar är inte synliga utan förstoring. Vilket innebär att en sten inte nödvändigtvis är vackrare för att den har mindre inneslutningar, utan bara mer ovanlig. Klarheten graderas genom att använda en metod där man bestämmer inneslutningens art, storlek, läge, färg, kontrast samt synlighet i stenen. Dessa faktorer utvärderas och ger stenens klarhetsgrad.

Klarheten klassificeras enligt skalan i tabellen.

Orenheten eller bristerna i en diamant är exempelvis inneslutningar, sprickor och blåsor vilka kan minska värdet högst betydligt.

Klarhetsgrader
Beskrivning Eng
FL Fri från inneslutningar och ytfel flawless
IF Fri från inneslutningar Internally flawless
V VS 1
V VS 2
Mycket, mycket små inneslutningar Very, very small inclusions
VS 1
VS 2
Mycket små inneslutningar Very small inclusions
SI 1
SI 2
Små inneslutningar Small inclusions
P 1
P 2
P 3
Tydliga inneslutningar Pique

Briljantformen som har 58 facetter har satt standarden för alla andra diamant former, och står för mer än 75% av alla diamanter som säljs idag.

Prinsesslipning

 
Prinsessslipningen är den näst mest populära slipningen efter briljantslipningen. Den är särskilt omtyckt till förlovningsringar. Den har spetsiga hörn och traditionellt kvadratisk form. Förhållandet mellan längd och bredd varierar dock. Prinsesslipningen är perfekt om du vill ha någonting som är lite annorlunda än den vanligaste runda briljanten. De flesta kvadratiska och rektangulära slipningarna får inte riktigt samma gnista som den runda briljanten men prinsesslipningen är designad för att få ut mesta möjliga gnista med från en sådan form.

Flanderslipning

Flandersslipningen är en oktogon, men ser ut som en kvadrat från ovan. Den har egentligen fyra korta sidor och fyra långa sidor. 98% av alla flanderslipningar har totalt har den 61 fasetter, vilket ger den en komplex symmetri. De övriga två procenten är rektangulära med 65 fasetter. Flanderslipningen kommer från Antwerpen I Belgien som ligger I regionen Flandern. Slipningen är extremt svår att göra och har också en väldigt fin lyster och glans. Få diamantslipare behärskar flanderslipning, vilket också är anledningen till att den är ovanlig i USA.

Hjärtslipning

 
Hjärtslipning anses förstås vara den mest romantiska då den kombinerar hjärta och diamant som är kärlekens två starkaste symboler. Utseendet på hjärtslipning är unikt och passar perfekt till många smycken. Hjärtslipningen får lite olika karaktär beroende på förhållandet mellan längden och bredden. Det blir tydligt när man ser diamanten från ovan. Traditionell hjärtslipning har mått mellan 0,9 till 1,1 i längd/bredd.

Smaragdslipning

 
Som namnet antyder utvecklades smaragdslipningen från början för smaragder. Smaragder har ofta flera inneslutningar vilket gör dem sårbara och därför svåra att slipa. Smaragdslipningen kom till för att hantera de svårigheterna. Snart nog insåg man att smaragdslipningen passade bra även för andra ädelstenar inklusive diamanter.En smaragdslipad diamant kan vara fantastisk. Den gnistrar inte på samma sätt som en briljantslipad diamant, men den kan ha ett bredare och mer dramatisk reflektion av ljuset. Det som gör formen annorlunda är dess paviljong som är slipad med rektangulära fasetter.Emeraldslipade diamanter kan variera kraftigt i hur rektangulära de är. Om du gillar en kvadratisk form kanske du föredrar en asscherslipning. Den klassiska smaragdslipada formen har en längd/bredd förhållandet mellan 1,30 och 1,40.

Radiantslipning

 
De flesta kvadratiska och rektangulära slipningarna når inte upp till biljantslipningens gnista men radiantslipningen är kanske så nära man kan komma. Radiantslipningen har liksom smaragdslipningen rundande hörn,men är i övrigt slipad för att ge så mycket lyster som möjligt. Radiantslipningen gör sig bra med briljantslipade eller baguetteslipade sidodiamanter.Liksom övriga rektangulära stenar kan radiantslipningen variera i förhållandet mellan längd och bredd.

Kuddslipning

 
Kuddslipning som har runda hörn och stora fasetter är ett antikt snitt som liknar en korsning mellan ovalslipning och den gamla ”gruvslipningen”, som var vanligt i slutet på 1800-talet och början av 1900-talet. Kuddslipningen är inte lika lysande och gnistrande som en del modernare slipningar men sticker ut och har ett underbart romantiskt och klassiskt utseende. Förhållandet mellan längd och bredd varierar mellan olika stenar.

Baguetteslipning

Namnet på baguetteslipning kommer förstås från det franska brödet. Slipningen kan antigen vara väldigt lång eller mer som en smaragdslipning i formen. Om den används som huvudsten är den oftast inte fullt så lång. För det mesta används den dock som en sidosten i mindre format till andra former och man ser sällan riktigt stora baguetteslipade stenar. De är som lojala tjänare som stilla stöttar upp och framhäver den centrala stenen med sin förhållandevis diskreta lyster.Den optimala formen har en längd/bredd på 1,5/1. Bagutteslipade stenar har relativt få fasetter och är normalt billigare än andra slipningar.

Asscherslipning

 
Den här vackra och unika slipformen är nästan identisk med emeraldslipningen förutom att den är kvadratisk. Formen skapades 1902 av den berömda slipningsmästaren Joseph Asscher. Asscherslipningen är mycket snygg och ger en något antik känsla av 20-talets och 30-talets art deco designstil. Varje Asscherslipad diamant är unik då formen inte har någon helt specifik standard, vilket gör den särskilt uppskattad bland de som har sin egen stil och smak.

Droppslipning

 
Den droppslipade diamanten får sin karaktäristiska tårform genom sin spetsiga och sin runda sida. Det unika utseendet gör den populär till en mängd smycken. Den har också en mycket fin lyster och ger en sofistikerad känsla av elegans och finess. Tankarna förs till myten om att diamanter är gudarnas tårar.Droppslipningen är egentligen en kombination av en briljantslipning och en navettslipning. Den mest traditionella formen av droppslipning har en längd/bredd på ca 1,45 till 1,75.

Navettslipning

 
Formen på en navettslipad diamant kan maximera diamanten i förhållande till dess vikt (carat) och får då diamanten att se större ut. Den här formen ser fantastisk ut med briljant- eller droppslipade sidostenar. Längden på den navettslipade diamanten får dessutom fingret att se långt och smalt ut. Den långsträckta formen med dess spetsiga ändar har inspirerats av den leende markisinnan av Pompadour och beställdes av solkungen, Frankrikes Ludvig XIV. Den är enastående vacker när den används både som en solosten eller när den omges och förstärks av mindre stenar.Traditionella navettslipade diamanter har en längd/bredd mellan 1,75 och 2,25.

Ovalslipning

 
Ovalslipning har en vacker glans liknande den runda briljantslipningen och är pefekt för dem som tycker om briljantslipningen men ändå vill ha en lite mer ovanlig diamant. Ovala diamanter är populära för att de accentuerar långa fingrar. Ovalslipningen hör till de yngre slipningarna och tillkom först i slutet på 50-talet då den skapades av Lazare Kaplan.

Fluorescens

Fluorescens är synligt ljus som diamanter utstrålar när de utsätts för osynligt ultravioletta strålar.

Fluorescensen refererar till styrkan eller intensiteten av diamantens reaktion till långvågig UV, vilken är den grundläggande komponenten till dagsljus. Ljuset som diamanten avger varar så länge den utsätts för det ultravioletta ljuset.

Ungefär 25-35% visar någon grad av fluorescens, men endast 10% visar en styrka av fluorescens som påverkar utseendet på stenen. I mer än 95% av diamanterna som fluorescerar är färgen som visas blå. I få exempel är reaktionen gul, vit eller annan färg.

För den större majoriteten av diamanter har styrkan på fluorescensen ingen större betydelse för utseendet. I vissa fall föredrar beskådaren en medium till stark fluorescens då detta på något gulare stenar kan medföra att diamanten ser vitare ut i dagsljus. I få fall har de diamanter som har extremt stark fluorescens ett mjölkigt utseende. Färre än 0,2% av de fluorescerande diamanterna uppvisar detta.

En diamant som fluorescerar har samma fullständighet som en som inte uppvisar någon reaktion under UV. Submikroskopiska skiftningar i diamantens struktur kan orsaka fluorescens men även förhindra den. Detta är inget som är dåligt för stenen eller försvagar den.

 

Publicerat av

In my wardrobe Stockholm

Då jag hamstrar mina kläder har jag med tiden hittat min stil och behöver bara komplettera med några få plagg till varje säsong. Det känns både kreativt och i ett längre perspektiv även bra för miljön. Extra kul är det också att få komplimanger när plagget har några år på nacken. Lyfter vi fram något plagg ur min garderob som känns rätt för den här säsongen och tipsar om man behöver kan köpa och matcha till.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s